Nupping på klærne

En vanlig misforståelse er at nupping og loing er det samme som dårlig kvalitet, men sånn er det absolutt ikke. Garn laget av naturfibre vil alltid avgi noe fiber. Skulle det forekomme nupping, fortvil ikke! Det er de kortere fibrene som kommer til overflaten, og hvis de fjernes vil det tilslutt sette seg.

Vi anbefaler alle som bruker ull å ha en mekanisk nuppefjerner, som fåes kjøpt rimelig hos f.eks Claes Ohlson eller Enklere liv. Vi anbefaler også å stryke plagget etter bruk av nuppefjerner. Vi anbefaler generelt å stryke plaggene etter vask, da stryking forebygger nupper, og gjør at plagget holder seg pent lenge.

Hva er ull og hva er en nupp?

Den ytterste fiberen/håret på dyret beskytter mot vær og vind, og er ofte stritt og grovt. Håret lengere inn mot kroppen på sauen er mykt og bløtt og holder dyret varmt. Det er det innerste håret vi bruker i klær, nettopp fordi det er skapt for å være mykt og godt, og for å ta vare på kroppen.

En tråd/garn er enkelthår som er lagt sammen etter og oppå hverandre samtidig som de er tvunnet rundt seg selv. Her begynner forskjellene som kan være avgjørende for om et plagg nupper eller ikke.

Nuppen dannes når ullfibre/hår som sitter så løst at det løsner fra sin tråd ved at man gnir borti det flere ganger, friksjon. Fiberen rulles rundt og blir til en liten kule eller nupp. Nuppen dannes fortere ved korte fibre enn av lange fibre, derfor er merino ull den ulltypen som nupper minst nettopp fordi Merino sauen har veldig lange fibre/hår.

Men garn som er tvunnet løst og plagg som er strikket løst nupper lettere enn tettere garn eller strammere strikk, fordi de korteste ullfibrene blir holdt bedre på plass, uavhengig av type ull. Er du varm, så “reiser” ullfiberen seg. Siden ullen er skapt for å ta vare på en kropp, så løfter den seg når du blir varm for å slippe til luft og hjelpe til med nedkjøling. Derfor kan det også komme an på personen som bruker klærne, om de vil nuppe eller ikke.

Hvis ulltøyet blir liggende for lenge i vann vil også fiberen reise seg, for å lettere kvitte seg med fuktigheten, som jo er en av ullens gode egenskaper. Statisk elektrisitet kan også øke risikoen for nupping. Statisk elektrisitet oppstår for eksempel når et naturmateriale gnisser mot et syntetisk stoff, som når man bruker et ullplagg på innsiden av en ytterdress/vognpose e.l.

Lillelam bruker 100% ren ull, uten tilsatt syntetiske fibre og kjemiske behandlinger som ofte benyttes for å kontrollere nupping. Disse behandlingene tar vi avstand fra, og pga dette kan det oppstå nupping på enkelte plagg. Vi kan dessverre ikke få i både pose og sekk.

Ull er et naturmatieriale som oppfører seg ulikt i forskjellige miljøer da en rekke faktorer kan påvirke fibren.

  • Risikoen øker ved mye svevestøv i luften
  • Hvis plagget har ligget i bløt over tid. Vasker man ull i maskinen er det også viktig å ha halvparten så mye tøy som normalt, for å unngå for mye friksjon
  • Hvis man er varm som person nupper ullen seg lettere
  • Hvis garnet er løst spunnet eller plagget er løst strikket
  • Hvis plagget brukes på innsiden av et plagg i syntetisk stoff som en ytterdress eller vognpose.

Det som er viktig å huske på er at ull er et naturmateriale som tilpasser seg miljøet rundt, og passer du også ekstra godt på dine plagg når du bruker dem, så vil de holde seg fint lenge.