Ull er gull

Merinoullen kommer fra merinosauen som er en sauerase som er avlet frem for å gi den mykeste og beste ullkvaliteten, og er spesielt egnet til undertøy og barnetøy. Lillelam benytter utelukkende 100% merinoull av beste kvalitet.

 

Merinoull

Merinoull kan variere mye i finhetsgrad fra en grov fiber som er kort og krusete og som både klør og inneholder urenheter, til det helt rene og myke av lange, glatte fibre som er det mest eksklusive. Finhetsgraden og kvaliteten følger tykkelsen på garnfiberet som måles i µ (My – tusendedels millimeter) og betegnes i antall mikron. Lillelam sine kolleksjoner benytter den høyeste kvalitet med laveste mikron, 17,2 – 19.5 mikron, som I tillegg til å gi den beste mykhetsgrad, også gir høy slitestyrke og lite nupping.

Ullens verdi

En ullfiber er i utgangspunktet gjennomsiktig, men tettheten av fibre gir farge – som snekrystaller. Fiberen er en «bærer» av luftlommer som gir en termoeffekt for kroppen: i varm temperatur gir den en buffer slik at plagget -og deretter huden – ikke blir varmet opp. Samtidig blir væske i form av svette eller damp tatt opp i luftlommene og transportert ut i luften. Fibrene kan ta opp 40% fuktighet som gir en trygghet i forhold til når barn blir våte og det er minusgrader. Ved lave temperaturer tar luftlommene vare på kroppens varme og beskytter huden mot kulden som trenger inn utenfra.

  • Lite antennelig. I sterk kontrast til syntetiske eller plantefibre som bomull, bambus og lin, inneholder ull et naturlig innhold av nitrogen og fuktighet, noe som gjør ull lite antennbar. (Bomull brenner ved 225 °C, mens ull antennes ved 600 °C)
  • Ren, myk og kløfri. Lillelam bruker en av de høyeste kvalitetene merinoull i markedet helt ned i 17,5 micron, og produktene vil derfor ikke klø eller irritere huden.
  • Selvrensende. Gjennom et mikroklima med huden, vil garnfibrenes luftlommer aktivt føre lukt og smuss fra huden og ut i luften. Som et miljøaspekt er dette verdifullt, da ull ofte kan henges til lufting istedenfor å vaskes.
  • Dermatologisk testet. Merinoullen er dermatologisk testet med de beste resultater for en balansert hud. Ull puster og er bakteriehemmende, og har samtidig et naturlig fettlag som kalles lanolin som vil hindre huden fra å tørke.
  • Regulerer jevn kroppstemperatur i kulde og varme. Ullfibrenes naturlige luftlommer transporterer fukt bort fra huden og ut i luften, samtidig har den også en thermoeffekt og vil bistå med å bevare konstant kroppstemperatur. Dette er spesielt viktig for de minste. Merinoullen puster og regulerer kroppstemperaturen på en naturlig måte etter barnets bevegelsesnivå.
  • Slitesterk og av høy kvalitet. Et godt ullplagg kan vare livet ut. Ullfibrene består av proteiner og er naturlig fleksibelt, slik at det tåler å bli bøyd og finner tilbake til sin opprinnelig form uten å brekke.
  • Miljøvennlig og fullt nedbrytbart. Ull er et rent naturprodukt som i sin helhet- og etter korrekt behandling er den fiberen som i klesindustrien skårer høyest på miljøbarometeret.
  • Beskytter mot UV stråler. Ull absorberer UV stråler og beskytter huden.
  • Vaskes i maskin på ullprogram 40 °C med vaskemiddel for ull.

Superwash behandlet ull

 

Lillelam benytter superwash behandlet ull for å forhindre uønsket toving og for å gjøre at plagget kan vaskes i maskin. Garnet som benyttes for alle Lillelams produkter er TEC (Total Easy Care) en behandling som gjør at ullen kan maskinvaskes, med en kvae-basert prosess og som ikke tildekker ullfibren med plast eller på noen måte involverer plast. Lillelam har Oeko-tex standard 100, klasse 1 sertifisering i alle behandlingsprosesser og for alle komponentene i produksjonen. Dette er en årlig oppdatert sertifisering som er en del av et globalt sertifiseringssystem som sikrer bruk av skadelige substanser mot hud og helse. (se www.oeko-tex.com)

Vær trygg på merinoull fra Lillelam

Lillelam har høy fokus på kvalitet og miljø, både internt og i alle ledd i produksjonen. Det er viktig for oss at ullens verdier blir optimalt ivaretatt gjennom alle våre  leverandører– og underleverandørers produksjonsprosesser. Vi bruker 100% merinoull Extra Fine. Det er den fineste, mest eksklusive og best egnede kvaliteten av merinoull for barneklær, med høyest mykhetsgrad, slitestyrke og fiberverdier. Ren ny ull som Lillelam benytter sikrer at ullen ikke består av avfallskomponenter eller forurensede elementer.

Lillelam er svært opptatt av nettopp en ren og nedbrytbar prosess i  vår produksjon og våre produkter. Vi følger tett med på forskning og utvikling på dette området, og implementerer alltid oppdaterte og bærekraftige prosesser der vi kan. En ny og mer miljøvennlig metode for å superwash behandle ull er under utvikling hos en av våre hovedleverandører av merinoull, og vi jobber kontinuerlig for å implementere bedre superwash-metoder for alle våre produksjoner. Naturetexx Plasma er en ny miljøvennlig metode som ikke inneholder noe plast, men som opprettholder de gode egenskapene som Superwash gir.

Vi benytter pr i dag superwash-behandlet ull fordi det er viktig for oss og forbrukere at ullen kan vaskes i maskinen. Vår merinoull er behandlet med den mest skånsomme metoden for både fiber og miljø, og gjennomgår de strengeste tester hos Woolmark og Øko-tex for å garantere at ullen er 100% trygg for selv den mest sarte og ømfintlige barnehud. Superwash-behandlet ull innehar fortsatt de gode egenskapene; temperatur-regulerende, fukt-transporterende, selvrensende, uv-beskyttende og ikke minst; myk og behagelig mot huden.

En nydelig og morsom kortfilm produsert av The Woolmark Company, som understreker tidløsheten og allsidigheten til ull.